Κανονισμοί

Posted on Updated on

ΓΕΝΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

Στο τουρνούα έχουν δικαίωμα συμμετοχής αθλητές άνω των 16 ετών.
Οι αθλητές 16-17 ετών είναι υποχρεωμένοι να προσκομίζουν στη γραμματεία πριν την έναρξη των αγώνων υπεύθυνη δήλωση συμμετοχής υπογεγραμμένη από το γονέα ή κηδεμόνα τους. Μπορείτε να κατεβάσετε την υπεύθυνη δήλωση εδώ: ΟΡΟΙ-ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Όλα τα ματς θα σφυρίζονται από επαγγελματίες διαιτητές.
Οι διαγωνιζόμενοι είναι υποχρεωμένοι να τηρούν το ευ αγωνίζεσθαι, να σέβονται τους διαιτητές, τους αντιπάλους, τους διοργανωτές και τις εγκαταστάσεις.
Οι διοργανωτές και οι διαιτητές έχουν το δικαίωμα να αποβάλλουν οποιοδήποτε παίκτη ή ομάδα δεν ακολουθεί τους κανόνες ορθής συμπεριφοράς.
Κάθε αθλητής μπορεί να αγωνιστεί μόνο με μια ομάδα.
Κάθε ομάδα αποτελείται από πέντε (5) παίκτες.

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ 4οn4 – Got Hoops?

Άρθρο 1: Γήπεδο και μπάλα
Το παιχνίδι εξελίσσεται στο μισό γήπεδο της καλαθοσφαίρισης, σε ένα καλάθι. Η μπάλα του 4on4 είναι μεγέθους 7.
Άρθρο 2: Ομάδες
Κάθε ομάδα αποτελείται από πέντε (5) παίκτες, τέσσερις (4) παίκτες που αγωνίζονται και έναν (1) αναπληρωματικό.
Άρθρο 3: Ξεκίνημα του παιχνιδιού
3.1 Το παιχνίδι ξεκινά με ένα flip coin, όποια ομάδα κερδίσει το νόμισμα κερδίζει και την κατοχή της μπάλας. Σε περίπτωση τζάμπολ και στην παράταση, εφαρμόζεται ο κανονισμός της εναλλάξ κατοχής (βελάκι).
3.2 Το παιχνίδι ξεκινάει υποχρεωτικά με 4 αθλητές ανά ομάδα.
Άρθρο 4: Σκοράρισμα
4.1 Κάθε καλάθι που επιτυγχάνεται μέσα από την γραμμή του τρίποντου μετράει για ένα (1) πόντο.
4.2 Κάθε καλάθι που επιτυγχάνεται έξω από την γραμμή του τριπόντου μετράει για δυο (2) πόντους.
4.3 Κάθε εύστοχη ελεύθερη βολή μετράει για ένα (1) πόντο.
Άρθρο 5: Διάρκεια παιχνιδιού / Νικήτρια ομάδα αγώνα
5.1 Η κανονική διάρκεια ενός αγώνα είναι ως εξής:
Μια (1) περίοδος των δεκαπέντε (15) λεπτών μικτός χρόνος. Ο χρόνος σταματάει μόνο στο τελευταίο λεπτό της περιόδου και της κάθε παράτασης και ξαναξεκινάει με την πρώτη επαφή της επίθεσης μετά το check ball από την άμυνα ή την επαναφορά από την πλάγια γραμμή.
5.2 Η πρώτη ομάδα που θα σκοράρει 21 πόντους κερδίζει αυτόματα τον αγώνα ακόμα και πριν ολοκληρωθεί η κανονική διάρκεια.
5.3 Εάν το αποτέλεσμα είναι ισόπαλο στην λήξη της κανονικής διάρκειας, μια επιπλέον περίοδος των πέντε (5) λεπτών θα παιχτεί μέχρι κάποια από τις δύο ομάδες να σκοράρει 21 πόντους ή να έχει διαφορά τουλάχιστον 1 πόντου από την αντίπαλη ομάδα με τη λήξη της παράτασης. Θα υπάρξει ένα διάλειμμα του ενός (1) λεπτού πριν ξεκινήσει η παράταση.
5.4 Ειδικές καταστάσεις: Σε περίπτωση ισοπαλίας 19-19 ή 20-20, κάθε καλάθι από οπουδήποτε κι αν επιτυγχάνεται μετράει για ένα πόντο. Σε περίπτωση ισοπαλίας 19-19 ή 20-20 μετά τη λήξη της κανονικής διάρκειας ή της παράτασης, θα παίζεται ολόκληρη η επιπλέον περίοδος των πέντε (5) λεπτών και όσες άλλες χρειαστούν μέχρι να αναδειχτεί νικήτρια ομάδα με διαφορά τουλάχιστον 1 πόντου.
5.5 Μια ομάδα θα χάσει τον αγώνα με μηδενισμό, εάν δεν παρουσιαστεί στην προγραμματισμένη ώρα, στο προγραμματισμένο γήπεδο, με τέσσερις (4) αθλητές έτοιμους να αγωνιστούν.
5.6 Στους τελικούς δε θα υπάρχει χρόνος. Η πρώτη ομάδα που θα σκοράρει 21 πόντους κερδίζει τον αγώνα.
Άρθρο 6: Foul / Ελεύθερες βολές
6.1 Μια ομάδα μπαίνει στην φάση των ομαδικών σφαλμάτων (fouls) μόλις διαπράξει το 8ο ομαδικό σφάλμα. Τα ομαδικά fouls από το 9 και μετά τιμωρούνται με 2 ελεύθερες βολές
6.2. Σε περίπτωση σφάλματος κατά την προσπάθεια για σκοράρισμα μέσα από την γραμμή του τριπόντου δίνεται μια (1) ελεύθερη βολή.
6.3 Σε περίπτωση σφάλματος κατά την προσπάθεια για σκοράρισμα έξω από την γραμμή του τριπόντου δίνονται δυο (2) ελεύθερες βολές.
6.4 Σε περίπτωση σφάλματος κατά την προσπάθεια για σκοράρισμα συνδυασμένα με εύστοχη προσπάθεια δίνεται μια (1) επιπλέον ελεύθερη βολή.
6.6. Η κατοχή σε αυτές τις περιπτώσεις (fouls) ξεκινάει με επαναφορά από την κοντινότερη πλάγια ή τελική γραμμή.
Άρθρο 7: Καθυστέρηση
7.1 Η καθυστέρηση εκδήλωσης επίθεσης είναι παράβαση των κανονισμών. Κάθε ομάδα πρέπει να έχει ολοκληρώσει την επιθετική της ενέργεια σε χρόνο δεκαέξι (16) δευτερολέπτων, αλλιώς αλλάζει η κατοχή της μπάλας.
Άρθρο 8: Πώς παίζεται η μπάλα
8.1 Μετά από επίτευξη καλαθιού:
• Μετά από καλάθι, η μπάλα αλλάζει κατοχή. Παίκτης από την ομάδα που δέχτηκε το καλάθι πρέπει να βγει από την γραμμή του τριπόντου και να αλλάξει τουλάχιστον μία πάσα. Η μπάλα πρέπει να παιχτεί απευθείας μετά το καλάθι, χωρίς επαναφορά από την τελική ή τις πλάγιες γραμμές. Οι πρώτες πάσες μπορούν να παιχτούν άμυνα κανονικά.
8.2 Μετά από αποτυχημένη προσπάθεια επίτευξης καλαθιού:
• Εάν ακολουθήσει επιθετικό ριμπάουντ, η επιτιθέμενη ομάδα μπορεί να συνεχίσει την προσπάθεια της για σκοράρισμα.
• Εάν ακολουθήσει αμυντικό ριμπάουντ, η αμυνόμενη ομάδα πρέπει να βγάλει την μπάλα έξω από την γραμμή του τριπόντου και να αλλάξει τουλάχιστον μία πάσα.
8.3 Μετά από κλέψιμο ή / και λάθος η μπάλα σε κάθε περίπτωση πρέπει να βγει από την γραμμή του τριπόντου και να πραγματοποιηθεί τουλάχιστον μία πάσα.
8.4 Σε κάθε άλλη περίπτωση αλλαγής κατοχής εκτός από επιτυχημένο καλάθι (π.χ. βήματα ή φάουλ), η επαναφορά της μπάλας γίνεται από την κοντινότερη πλάγια ή τελική γραμμή.
8.5 H μοναδική περίπτωση επαναφοράς της μπάλας από τον αμυνόμενο στον επιτιθέμενο (check ball) είναι μετά από επιτυχημένο καλάθι.
8.5 Ένας παίκτης θεωρείται εκτός τριπόντου όταν και τα δυο του πόδια είναι εκτός γραμμής.
8.6 Σε κάθε περίπτωση jump ball εφαρμόζεται ο κανονισμός της εναλλάξ κατοχής (βελάκι).
Άρθρο 9: Αλλαγές
Οι αλλαγές επιτρέπονται από οποιαδήποτε ομάδα όταν ο χρόνος είναι νεκρός.
Άρθρο 10: Time outs
Κάθε ομάδα δικαιούται από ένα (1) time out των 30» στην κανονική διάρκεια και άλλο ένα (1) των 30″ στην παράταση, εκτός από τα παιχνίδια του Final 4, όπου κάθε ομάδα έχει δικαίωμα για δύο (2) time out των 30″ και άλλο ένα (1) των 30″ στην παράταση.
Άρθρο 11: Βαθμολόγηση ομάδων
Εάν δυο ομάδες ισοβαθμίσουν ακολουθούμε ένα βήμα την φορά για να λύσουμε την ισοβαθμία.
• Περισσότερες νίκες
• Μεταξύ τους αποτέλεσμα
• Καλύτερος μέσος όρος στην επίθεση
Άρθρο 12: Αποβολή παικτών
Ένας παίκτης, ο οποίος διαπράττει δυο αντιαθλητικά foul ή δυο τεχνικές ποινές στο ίδιο παιχνίδι αποβάλλεται από τον διαιτητή από το παιχνίδι. Επίσης η διοργανώτρια αρχή μπορεί να αποβάλλει αθλητές για πράξεις βίας, για προφορική ή φυσική επιθετικότητα. Οι διοργανωτές μπορούν επίσης να αποβάλλουν ολόκληρη την ομάδα από την διοργάνωση σε περίπτωση που συμβάλλουν στην παραπάνω συμπεριφορά συμπαίκτη.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s